facebook pixel
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες λιανικής άνω των 49 € Δωρεάν μεταφορικά άνω των 49 €
0
The basket is empty
ΣΥΝΟΛΟ:
0.00

Τι είναι το Δίκαιο Εμπόριο;

Τι είναι το Δίκαιο Εμπόριο;

Τι είναι το Δίκαιο Εμπόριο;

Δίκαιο Εμπόριο (Fairtrade) σημαίνει καλύτερες τιμές, αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας, τοπική αειφορία και δίκαιοι κανόνες εμπορίου για τους παραγωγούς και τους εργάτες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός που ζητά από τις εταιρίες να πληρώνουν τιμές που δεν πέφτουν κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Το Δίκαιο Εμπόριο προσπαθεί να αλλάξει τις αδικίες προς τους φτωχότερους και τους πιο αδύναμους που επιφέρει το παραδοσιακό εμπόριο. Τους βοηθάει να βελτιώσουν την θέση τους και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Υποστηρίζοντας το δίκαιο εμπόριο έχουμε την δύναμη να αλλάζουμε καθημερινά τον κόσμο. Οι καταναλωτικές μας επιλογές μπορούν να δώσουν στους παραγωγούς την δυνατότητα να κάνουν καλύτερες συμφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, να ελέγχουν το μέλλον τους και να ζουν την αξιοπρεπή ζωή που όλοι μας αξίζουμε.
Παγκοσμίως, το Δίκαιο Εμπόριο ελέγχεται από την Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο (WFTO), η οποία πιστοποιεί με συγκεκριμένα κριτήρια τους συνεταιρισμούς των παραγωγών στις αναπτυσσόμενες χώρες, τους εμπορικούς συνεταιρισμούς στις πλούσιες χώρες και τις οργανώσεις που προωθούν τις αξίες και τις αρχές του κινήματος του Δίκαιου Εμπορίου, όπως είναι η Fair Trade. Το Δίκαιο Εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός που βασίζεται στο διάλογο, τη διαφάνεια και το σεβασμό και που ως κίνημα έχει πρωτοπορήσει σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης και της αλληλέγγυας οικονομίας.

Τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί για όσους συμμετέχουν στο Δίκαιο Εμπόριο είναι:

  • η πληρωμή δίκαιης τιμής στον παραγωγό,
    οι εμπορικές σχέσεις με όρους που καλύπτουν όχι μόνο το κόστος παραγωγής αλλά περιλαμβάνουν προκαταβολή για να αποτραπεί η χρεοκοπία των μικρών παραγωγικών οργανισμών,
    η ισότητα των φύλων ώστε η εργασία των γυναικών να εκτιμάται κατάλληλα και να ανταμείβεται,
    οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
    η κατάργηση της παιδικής εργασίας,
    η προστασία του περιβάλλοντος,
    η ανάπτυξη ικανοτήτων και ενδυνάμωση των κοινοτήτων των παραγωγών,
    η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και η δημοκρατία.

Επιλέγοντας ένα προϊόν Δικαίου Εμπορίου, επιλέγουμε ένα προϊόν πιο φιλικό προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον– με μικρότερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.